İnstagram Ekran Görüntüsü Alınırsa Bildirim Gider Mi?
İnstagram Ekran Görüntüsü Alınırsa Bildirim Gider Mi?
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte çoğu işlem dijital platforma taşınmıştır. Sosyal medya uygulamaları çoğu kişinin günlük hayatında önemli bir yer alır. Bu sosyal medya uygulamalarından en yaygın olarak günlük hayatta kullanılanı instagram uygulamasıdır. Sosyal medya uygulamalarından en çok tercih edileni instagramdır. İnstagram uygulaması işlevsel olarak birçok kişi tarafından bilinmeyen özellikleri vardır. İnstagram kullanıcılarının tedirgin oldukları bazı veri paylaşma gizlilik esasları vardır. İnstagram kullanıcılarının en önemli sorularından birisi instagram uygulamasında ekran görüntüsü alındığı zaman karşı tarafa bildirim gidip gitmemesidir. Instagram uygulaması ne kadar gizlilik esasına önem veren bir sosyal medya uygulaması olsa da kullanıcılar ekran görüntüsü bildirimi konusunda çeşitli çekinceler yaşarlar. Bu çekincelerin kalkması için farklı yollara başvuran kullanıcılar da vardır.
İnstagram Ekran Alma Bildirimi Doğru Mu?
İnstagram uygulamasını kullanan kişilerin tüm bilgileri instagram uygulamasının teminatı altındadır. İnstagram en önemli ilkesi gizliliktir. İnstagram kullanıcıların herhangi bir bilgisi başka bir kişi ile paylaşılamaz. Bir kişi instagram üzerinden ekran görüntüsü aldığı zaman, ekran görüntüsünün alındığı kişiye herhangi bir bildirim gitmez. Ekran görüntüsü alan kişi de sadece bu fotoğraf bulunur. Karşı tarafından bu durumdan haberi olması instagram gizliliği açısından imkanı yoktur. Bazı durumlar dışında instagram uygulaması bu konuda çok hassas davranır. Instagram ekran görüntüsü veya hikayelerin görüntüsünü alındaığı zaman instagram tarafından hiçbir şekilde karşı tarafa bildirim gönderilemez. Gönderildiği takdirde bu instagram güvenilirliğini bozmak anlamına gelir.
İnstagram Ekran Alındığında Hangi Durumda Bildirim Gider?
Normal şartlar altında instagram uygulamasında postların veya hikayelerin ekran görüntüsü alındığı zaman karşı tarafa hiçbir şekilde bildirim gitmez. Bazı istisna durumlar bu noktada olabiliyor. Bu istisna durum ise instagram direct mesaj hizmetidir. İnstagram uygulamasında direct mesaj hizmeti bölümünde herhangi bir ekran görüntüsü alındığı zaman karşı tarafa bildirim gider. İnstagramda direkt mesaj bölümünde konuşan kişilerin ekran görüntüsü alırken dikkat etmeleri gerekir. Direkt mesajar ekran kaydı alındığı zaman karşı tarafa doğrudan bildirim gider.
Fotoğrafların tek bir kez görüntüleme hakkına sahip olarak direkt mesajdan gönderilmesi durumunda bu fotoğraflar kişiler tarafından bir kere açılabilir. Bu durumlarda kişiler bu fotoğrafların ekran görüntüsünü almak isteyebiliyorlar. Ekran görüntüsü alındığı zaman o fotoğraf kişilerin galerisine kayıt oluyor. Bu fotoğrafların instagramda ekran görüntüsü alındığı zaman karşı tarafa bildirim gider. Karşı tarafın bu durumdan haberdar olmasını istemeyen kişilerin bu duruma dikkat etmeleri gerekir. Bildirimin gitmeme gibi bir olasılığı yoktur.
İnstagram Bildirim Hikayesi Nereden Geliyor?
Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte sosyal medyaya olan rağbet artmıştır. Sosyal medya uygulamalarında en yaygın kullanılanı instagramdır. Instagram kullanıcıları günlük hayatlarında aktif bir şekilde bu uygulamayı kullanırlar. İnstagram tüm yapılan işlemlerde kişilerin telefonuna bildirim gönderir. Tabii ki bu bildirimin kişilere ulaşması için kullanıcı telefonlarında instagram bildirimlerinin açık olması gerekir. Instagram bildirimlerinin ortaya çıkışı sonradan keşfedilmiştir. İlk olarak direkt mesaj üzerindeki ekran görüntüsü bildirimi olarak çıkan bu durumlar sonradan başka bildirimler olarak da ortaya çıkmıştır. Bu ekran kaydı bildirimi durumundan dolayı kullanıcılar yaptıkları her işlemin karşı tarafa gideceğini düşünürler. Aslında bu düşünce Snapchat uygulamasından kaynaklıdır. Snapchat uygulamasında ekran kaydı alındığında veya direkt mesaj bölümünde instagram ekran kaydı alındığı zaman doğrudan karşı tarafa bildirim düşer. Snapchat uygulaması ve instagram uygulaması aynı dönemde sosyal medya olarak kullanılmaya başlanılan iki uygulama olduğu için kullanıcıların aklına ekran görüntüsü alındığında bildirim gittiği şeklinde soru işaretleri oluşmuştur.
Instagram uygulamasında paylaşımlarda veya hikayelerde ekran kaydı alan kullanıcılar olabilir. Bu durumda ekran kaydının alınmış olduğu kişilere herhangi bir bildirim veya ekran kaydı alındığına dair bir mesaj iletilmez. Bu durum hiçbr şekilde ortaya çıkamaz. Instagram uygulamasının gizlilik esasına aykırıdır.
Ekran Görüntüsü Alınmasından Başka Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
İnstagram ekran görüntüsü alan kullanıcılar her ne kadar bildirim gitmediği hakkında bilgilendirme alsa da tedirginlik hissedebiliyorlar. Bildirim gitmesi durumunda kendilerini kötü hisseden kullanıcılar olabiliyor. İnstagram uygulaması kullanan kişilerin kendilerini rahat ve güvenilir hissetmesi gerekir. Çünkü sosyal medya böyle bir mecradır. Yaşanılan tedirginliğin engellenebilmesi için ekran görüntüsü almak isteyen kişiler farklı yöntemlere yönelirler. Bu başvurulan yöntemlere şunlar örnek verilebilir:
- Paylaşma: Kaydedilmek istenilen fotoğrafın sağ yanında yer alan üç nokta şeklindeki simgeye tıklanılır. Ardında ekranda çeşitli alternatifler çıkar. Bu seçeneklerden “paylaş” seçeneğine tıklanıldığı zaman sosyal medya uygulamalarından bir tanesi seçilir. Böylece kaydedilmek istenen fotoğraf kişilerin kişisel hesabında paylaşılmış olur. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için hesabın kilitli olmaması yani herkese görünür olması gerekir. Gizli olan hesaplarda bu işlem gerçekleştirilemez.
- Bağlantı Kopyalama: Kaydedilmek istenen fotoğrafın yanında yer alan üç nokta şeklindeki simgeye tıklanılır. Ardında ekranda çeşitli alternatifler çıkar. Bu seçeneklerden “bağlantıyı kopyala” seçeneğine tıklanılır. Bu sayede fotoğrafın bağlantısı kopyalanabilir ve farklı sosyal medya uygulamarında paylaşılabilir. Bu özellik genellikle mesajlaşma uygulamalarında görülür. Kopyalanan bağlantı mesajlaşma uygulamarına yapıştırılarak doğrudan karşşı tarafa gönderilebilir. Bu işlem sadece gizli olamayan hesaplarda yapılabilir. Bu işlemin gerçekleşmesi için hesabın kilitli olamması gerekir. Aksi takdirde bu işlem gerçekleştirilemez. Gizli hesaplarda kaydedilmek istenen fotoğrafa tıklanıldığında bağlantıyı kopyala gibi seçenekler hiç çıkmaz.
- Direkt Mesaj İletme: Fotoğrafın kaydedilmesi için diğer bir seçenek ise fotoğrafın doğrudan direkt mesaj seçeneği ile gönderilmesidir. Bu işlemin yapılabilmesi için ilk olarak kaydedilmek istenen video veya kaydedilmek istenen fotoğraf bulunur. Fotoğrafın altındaki en sağda bulunan uçağa benzeyen simgeye tıklanılır. Bu sayede fotoğrafın kime gönderileceğinin belirlenmesi için bir ekran kişilerin karşısına çıkar. Bu aşamada gönderilmek istenen kişinin instagram adresi girilir ve gönderilir. Kaydedilmek istenen fotoğraf bu sayede karşı tarafa iletilmiş olur. Ayrıca bu durumda kullanıcılar fotoğrafı kaydetmek için kendi instagram adreslerine de direkt mesaj atabilirler. Direkt mesaj üzerinden fotoğraf indirildiği zaman herhangi bir bildirim olayı ile karşılaşılmaz. Instagram ekran görüntüsü alınması için bu seçenekte de diğerlerinde olduğu gibi kişisel hesabın herkese açık olması gerekir. Hesabı gizli olan kişiler bu işlemleri gerçekleştiremez. Gönderilecek fotoğrafın hesabı gizli ise gönderdiğiniz kişi bu hesabı takip etmiyors bu gönderi görüntülenemez. Gönderinin görüntülenebilir olabilmesi için hesabı o kişinin takip ediyor olması gerekir.
- Kaydetme: İnstagram ekran görüntüsü için son yöntem ise kaydetmektir. İnstagram uygulamasında ekran görüntüsü alma bildiriminden tedirgin olan kullanıcılar farklı yöntemler deniyor. Bu yöntemler arasında en yaygın olarak kullanılanlardan birisi kaydetmektir. Instagramın güncel sürümlerinde yer alan arşiv bölümü sayesinde kişiler kolaylıkla fotoğrafları kaydedebilir. Fotoğrafı arşive kaydetmek için instagram kullanıcılarının öncelikle fotoğraftaki sağ bölümde yer alan yer imlecine tıklamaları gerekir. Ardından kaydedilmek istenen video veya fotoğraf kişilerin kaydedilenler bölümüne aktarılır. Bu kaydedilenler bölümüne girmek isteyen bir kullanıcı ilk olarak profile girerek sağ üst köşedeki alt alta olan üç çizgiye tıklaması gerekir. Bu seçenekler arasından “kaydedilenler” seçeneğine tıklanılır. Böylece kaydedilen tüm fotoğraf ve videolar görüntülenebilir. Instagram uygulamasında bu kaydedilen fotoğraf ve videolar hiçbir takipçi tarafından görüntülenemez. Bu işlem kullanıcılara özel bir işlemdir. Bu işlem yapılırken kullanıcıların bildirim gidicek mi diye tedirgin olmamaları gerekir.