0
Yunus
Editör
19 Haziran 2023 1183

Her Bilgisayarda Olması Gereken Programlar Nelerdir?

Yeni bir bilgisayar aldınız. Fakat cihazınızda olması gerekenleri merak mı ediyorsunuz. O halde her bilgisayarda olması gereken programları inceleyin!

Bilgisayarınızı yeni aldıysanız, bazı sahip olmanız gereken programlar olacaktır. Bunlar temel itibariyle cihazınızın çalışmasını basitleştirse de günümüz dünyasına ayak uydurmak önemlidir. O yüzden Windows 10 bilgisayarda olması gereken programlar veya öğrenci bilgisayarında olması gereken programlar işlevseldir.

Sizler için anlattığımız bu listemizde işinizi kolaylaştıracak her bilgisayarda olması gereken programlara değineceğiz. Böylelikle temel ve işlevsel programları gönül rahatlığıyla kullanabileceksiniz. O halde sizler sabırsızlandırmadan hangi program veya yazılımlar gerekli, detaylara birlikte geçelim!

Her Bilgisayarda Olması Gereken Programlar 2024

Bilgisayarınızda olması gereken programlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • WinRAR (Dosya Sıkıştırma Programı)
  • uTorrent (Oyun, dosya veya harici yazılım indirme servisi)
  • Advanced SystemCare (Yapay Zeka destekli bilgisayar temizleme ve hızlandırma programı)
  • PhotoScape (Ücretsiz fotoğraf düzenleme aracı)
  • DAEMON Tools Lite (Torrent üzerinden indirdiğiniz ISO dosyalarını açmak için kullanılan yazılım)
  • Notepad++ (Herhangi bir kod parçasını açabileceğiniz program)
  • Avast Free Antivirus 2024 (Zararlı yazılımlardan korunmak için ücretsiz antivirüs programı)
  • LibreOffice (Gelişmiş açık kaynak metin düzenleme programı)
  • 7-Zip (Zip dosya formatındaki arşivlenmiş dosyaları açmak için kullanılır)
  • Exact Audio Copy (CD ve DVD kopyalama programı)
İlk Siparişine Özel %10 İndirim!
SosyalGram’ı keşfetmeniz için tüm siparişlerinizde geçerli %10 indirim bizden!
SOSYALGRAM

Her Bilgisayarda Olması Gereken Yazılım Nedir?

Her bilgisayarda olması gereken yazılımlar arasında antivirüs yazılımları önemli bir yer tutmaktadır. Antivirüs yazılımları, bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için tasarlanmış programlardır. Kötü amaçlı yazılımlar arasında virüsler, truva atları, solucanlar, casus yazılımlar ve diğer zararlı programlar bulunmaktadır.

Antivirüs yazılımı, bilgisayarınızı potansiyel tehditlere karşı tarar ve tespit ettiği zararlı yazılımları engeller, karantinaya alır ve temizler. Güvenlik açıklarını da tespit ederek bilgisayarınızın güvenlik seviyesini artırır.

Antivirüs yazılımlarının bilgisayar için ne kadar gerekli olduğu günümüzdeki artan çevrimiçi tehditler ve kötü niyetli yazılımlar göz önüne alındığında oldukça önemlidir. İnternet üzerinden indirdiğiniz dosyalar, e-posta ekleri, USB bellekler ve diğer harici depolama cihazları gibi kaynaklardan bilgisayarımıza zararlı yazılımlar bulaşabilir. Antivirüs yazılımları, bu tür bulaşmalara karşı koruma sağlar ve bilgisayarınızın ve kişisel verilerinizin güvende olmasını sağlar.

Bilgisayarınızda antivirüs yazılımı kullanmak, potansiyel tehditleri tespit etmek ve engellemek için etkili bir savunma sağlar. Her ne kadar Windows 10 ve üzeri işletim sisteminde kullanılan Windows Defender güvenliği sağlasa da zararlı yazılımların güvenlik açıklarına sebep olması açısından ek koruma iyidir. Olumsuz etkileri en aza indirgemek için her bilgisayarda güvenilir antivirüs yazılımı olmalıdır.

Yeni Alınan Bilgisayara Hangi Programlar Yüklenir?

Her bilgisayarda olması gerektiği gibi yeni alınan bilgisayara da bazı programlar yüklenmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Dosya sıkıştırma programı olarak WinRAR
  • Metin okuma ve düzeltmek için Microsoft Office programları
  • PDF türündeki dosyaları okumanız için Adobe Acrobat Reader DC
  • İnternet tarayıcısı (Google Chrome veya Opera)
  • MP4 veya benzeri video formatları oynatmak için VLC Ortam oynatıcısı
  • Fotoğraf düzenlemek için Photoshop
  • Görüntülü konuşmak ve toplantılara online katılmak için Skype

Yeni alınan bilgisayarlarda çoğunlukla Microsoft Office programları birlikte gelir. Aksi halde harici olarak satın almanız gerekebilir. Eğer herhangi bir metin düzenleme aracı yoksa (.rtf) ve (.txt) dosya uzantısına sahip programları da kullanabilirsiniz.

Her Bilgisayarda Bulunması Gereken Temel Yazılım Türü Nedir?

Kullanım türünüze göre her bilgisayarda bulunması gereken temel yazılım türleri aşağıdaki gibidir:

  • İnternet tarayıcısı gerektiğinde, Google Chrome (Oturum açma özelliği), Mozilla Firefox (Özgür veri akışı), Safari, Microsoft Edge (Yeni sürümlerde desteklenmiyor), Bing (Sohbet robotu avantajı)
  • Ofis yazılımları düşünüldüğünde, metin belgesi (.txt), Microsoft Office programları (Word, Excel, PowerPoint vb.)
  • Antivirüs yazılımları gerekli olabildiğini düşünebilirsiniz. Eğer Windows 10 veya 11 sürümünü kullanıyorsanız genellikle kendi koruma yazılımı yeterli olacaktır. Düşünürseniz, Norton, Avast, McAfee veya Kaspersky gibi antivirüs yazılımlarına bakabilirsiniz.
  • Medya oynatıcı yazılımları gerektiğinde, çoğunlukla satın aldığınız bilgisayarınıza göre video oynatıcılar yüklü olarak gelir. Fakat bu genellikle yeterli gelmez. Farklı ve gelişmiş yazılımlar arıyorsanız, VLC Media Player, Winamp gibi programlara göz atabilirsiniz.
  • Fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımları düşünüldüğünde Paint gayet yeterli yazılımlardan biridir. Fakat daha gelişmiş yazılım arıyorsanız, Adobe şirketinin Photoshop programını kullanabilirsiniz.

Bir Bilgisayarın Çalışabilmesi İçin Gerekli Olan En Temel Yazılım Hangisi?

Herhangi bir bilgisayarın çalışabilmesini sağlayan en temel yazılım, işletim sistemidir. İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan diğer programların yönetimi, ağ bağlantıları, kullanıcı arabirimi, dosya sistemleri ve diğer temel işlevleri yerine getirmekle sorumludur. 

Bunların yanında bilgisayar donanımlarıyla etkileşim kurarak donanım kaynaklarını da yönetmektedir. Donanım kaynakları; disk sürücüleri, bellek, ağ bağlantıları gibi örnek verilebilir. Kısaca tüm sistemin verimli çalışabilmesine olanak tanıyan ve aynı anda çalışmasını sağlayan bilgisayarın en önemli bileşenleri arasındadır.

Yaygın olarak kullanılan işletim sistemlerinden biri Microsoft Windows'tur. Diğer popüler işletim sistemleri arasında macOS, Linux, Android ve iOS yer alır. Her bir işletim sistemi, farklı özelliklere, yönetim araçlarına ve kullanıcı deneyimlerine sahiptir. Elbette hepsi temel olarak bilgisayar donanımı ve yazılımı arasındaki köprüyü oluşturur.

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu