0
Yunus
Editör
28 Mart 2022 1038

Et İşareti @ Nasıl Yapılır?

Et İşareti Nasıl Yapılır?

Giderek dijitalleşen dünyada sembollerden kaçmak neredeyse imkanız hale geldi. Gün içinde defalarca kullandığımız et işareti de dijitalleşmede yerini çoktan almış sembollerden sadece bir tanesini, belki de en eskisini oluşturuyor. Bu sembol, Türkçe ’de sıkça kuyruklu a olarak adlandırıp, et olarak telaffuz edilirken; İngilizce ’de at işareti ismiyle biliniyor. Et işaretinin sembolü olan “@” şeklini bilgisayarda yapmak ise her birimize diğer sembollere göre biraz daha zahmetli geliyor. 

Et işareti anlamı açısından bir şey ifade etmese de genelde e-posta adlarını sunucu adlarından ayırmak için kullanılıyor. Özellikle son yüzyılda hayatımıza sirayet etmiş olan bu sembol, rivayetlere göre çok daha derin bir geçmişe sahip. Birçok tarihsel rivayetten en yaygın olanı bu sembolün önce Portekiz ticaret filolarında kullanıldığına dair olan rivayettir. Buradan da matbaanın bulunuşuyla birlikte kolaylık sağlamak için “at” kelimesi yerine @ işareti kullanılmaya başlanıyor. Rivayet ne olursa olsun bu sembolün geçmişinde net olan tek şey uzunca bir süre ölçü birimi yerine kullanıldığı gerçeğidir. Yani geçmişte 5 dolardan 12 elma (12 apple @ $5) satın aldım demek için sıkça bu sembol tercih edilmiştir.

Bilgisayarda Et İşareti Nasıl Yapılır?

Et işaretinin günümüzdeki haliyle ilk kullanıldığı yerin Amerika olduğu biliniyor. Amerika’da yapılan bir ankette sunucu adını e-posta adından ayırmak için $ işareti yerine @ işareti tercih ediliyor. Böylelikle bugünkü haliyle kullanılmaya başlanmış oluyor. Genel kullanım [email protected] olan bu işaret, anlamsal olarak x sunucusundaki benim adım manasına geliyor. Aslında bu sembolü, hayatımızın diğer alanlarında da fark etmeden aynı anlamda kullanmaya devam ediyoruz. Örneğin İnstagramda et işareti birinden bahsederken, yani ben bununlayım ya da bunun yanındayım demek için kullanılıyor.

Hayatımızın her alanına bu kadar sirayet etmiş olan sembolü mobil telefonlarda yapmak oldukça basit. Ancak dizüstü veya masaüstü bilgisayarda et işareti yapmak birden fazla tuş kombinasyonunu gerekli kılıyor. Özellikle klavye farklılıklardan meydana gelen bu zorluk, aklınızda bulunması gereken bir iki pratik tuşla kolaylıkla halledilebiliyor. Et işareti basmıyor tarzı hatalarda da birkaç ufak tüyoyla kolayca @ işaretini yapmanız mümkün hale gelecektir.

Q Klavyede Et İşareti Nasıl ve Hangi Tuşla Yapılır?

Q klavye İngiliz klavyesi olarak bilinen ve dünyada genel olarak sıkça kullanılan klavye türlerinden biridir. Bu yüzden Q klavye, et işareti yapmak için en kolay tuş kombinasyonlarından birine sahiptir. Q klavye et işareti yapmak için sadece iki tuştan yardım almak yeterlidir. Q klavyede et işareti kısa yolu şu şekildedir: 

Alt Gr + Q Harf Tuşu = @

Klavye üzerinde bu sembolü elde etmenin tek yolu bu tuş kombinasyonu değil elbette. Farklı tuş kombinasyonuyla da bu sembolü elde etmek mümkün. Et tuşu elde elde yöntemleri için bir diğer kombinasyon ise şu şekildedir:

Alt + Alt Gr + Q = @

Q klavye et işaretini elde etmek için başka bir yöntem daha sunuyor. Ancak bu yöntemle elde edilen sembol sadece internet tarayıcılarında kullanılabiliyor. Q klavyede et işareti yapmanın son yöntemi ise şu şekildedir:

CTRL + ALT + Q = @

Her üç yöntemle de et sembolü kolaylıkla saniyenin onda biri bir zaman diliminde yapılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey kombinasyon tuşlarına aynı anda basmaktır. Her üç kombinasyonunda kendince avantajları bulunuyor. Aslında işareti kullanan kişi bir iki kullanımdan sonra kendisine kolay gelen kombinasyonu favorisi haline getiriyor. 

F Klavyede Et İşareti Nasıl ve Hangi Tuşla Yapılır?

F klavye Türkçe için özel olarak geliştirilmiş olan bir klavye türüdür. Bu nedenle özellikle devlet dairelerinde sıkça kullanımı tercih edilen klavye şeklidir. F klavye çoğu insana, Q klavyeye göre daha zor gelse de bu tamamen kullanım alışkanlığından kaynaklanan bir yanılsamadır. Et işareti f klavye üzerinde de birkaç tuş yardımıyla kolaylıkla yapılabilen bir semboldür. Hatta F klavye de et işareti yapmak için Q klavye kadar kombinasyon sunar. Bu kombinasyonlar sırasıyla şöyledir:

  • 1. Kombinasyon: İlk kombinasyon Q klavye tuş kombinasyonuna benzerdir. Burada sadece Q yerine F tuşuna basmak gerekir. Yani, bu kombinasyon “Alt Gr + F = @” şeklindedir.
  • 2. Kombinasyon: Bu kombinasyon rakamlarla @ işareti yapabilmeyi mümkün kılan bir kombinasyon türüdür. Bu kombinasyonun formülü “Alt + 64 = @” şeklindedir. Bu kombinasyonu kullanırken alt tuşuna basılı tutup 6 ve 4 tuşlarına sırası ile basmak gerekir. 6 ve 4 tuşlarına sırasıyla bastıktan sonra Alt tuşundan el çekilir ve @ işareti elde edilir. 
  • 3. Kombinasyon: Bir diğer kombinasyon yine ilk kombinasyon gibi F harfi yardımıyla gerçekleştirilir. Bu kombinasyonun formülü “Ctrl + Alt + F = @” şeklindedir.

 

İlk Siparişine Özel %10 İndirim!
SosyalGram’ı keşfetmeniz için tüm siparişlerinizde geçerli %10 indirim bizden!
SOSYALGRAM

Et İşareti Yapan Tuşlar Basmıyorsa Hangi Yöntem Kullanılabilir?

Yukarıdaki kombinasyonların her biri tuş sistemlerinin çalıştığı durumlar için geçerlidir. Olası kazalarda tuşları kaybetmek veya basmıyor olması da pekâlâ mümkündür. Bu gibi durumlarda her ne kadar amatör olsa da durumu kurtaracak birkaç yöntem mevcuttur. Et işareti yapılmıyor ise şu yöntemler denenebilir:

  • Yöntem 1: Microsoft Word programında boş bir belge açılır. Üst pencerelerden biri olan “Ekle” sekmesi fare yardımıyla açılır. Bu eklentilerde en sağda bulunan simge seçilir ve et işaretinin sembolü eklenir. Boş sayfaya eklenmiş olan sembol, kopyalanır ve dilenilen yerde yapıştırma yöntemiyle kullanılır. Bu yöntem klavyenizin hiç çalışmadığı durumlar için oldukça kurtarıcı ve pratiktir. 
  • Yöntem 2: Bu yöntem kombinasyonları oluşturan tuşların çalışmadığı, ancak klavyenin çalıştığı durumlar için işlevseldir. Google’a et sembol işareti yazılır. Çıkan işaret kopyalanır ve yapıştırma yöntemiyle istenilen yerde kullanılabilir. 

Pratik olan bu yöntemlere onlarca yöntem daha eklenebilir. Ancak bu iki yöntem en pratiği ve en işlevsel olanlarıdır. Klavyenizin çalışmadığı durumlar için adeta birer kahramanlardır. 

Mac Bilgisayarda Et İşareti Nasıl ve Hangi Tuşla Yapılır?

Mac bilgisayarlar, büyük ve köklü bir teknolojisi firması olan Apple tarafından üretilen bilgisayarlardır. Mac bilgisayarları diğer bilgisayarlardan ayıran en önemli özellikleri işletim sistemleridir. Diğer bilgisayarlarda Windows işletim sistemi genel olarak tercih edilirken, Mac bilgisayarda Apple’nın kendi işletim sistemi olan IOS tercih edilir. Bu işletim sistemiyle birlikte klavye alışkanlığı ve kısa yol kombinasyonları da değişiklik gösterir. 

Macbook et işareti yapmak için yine Windows işletimi sisteminde olduğu gibi tuş kombinasyonundan yararlanır. Q klavyeye benzer bir tuş takımı olsa da Mac’i ilk kez kullananlar alışkanlıklarından kaynaklı zorluklar yaşayabilirler. Bu zorluklardan biri de et işaretini yapmaktır. Apple’ın bilgisayarları olan Macbooklarda et sembolü şu şekilde yapılır:

ALT OPTION + Q = @

Bu kısa yol tıpkı Q klavyesi kısa yoluna benzerlik gösterir. Ancak Mac sistemlerinin donanımlarında “Alt Gr” yerini “Alt Option” tuşuna bırakır. 

Et İşareti Mobil’de Nasıl Yapılır?

Telefonda et işareti yapmak bilgisayarlara göre çok daha pratiktir. Bilgisayarla yapabildiğiniz birçok şeyi küçük bir aygıt içerisine sıkıştırmayı başaran teknoloji, bu aygıtlara bir de muazzam bir klavye eklemiştir. Mobil telefonlarda et işareti yapmak için bu klavyeden yararlanılır:

  • Klavyenin açılacağı bir alana (mesaj, not alanı vs.) girilir.
  • Klavyede altta bulunan semboller kısmına geçiş yapılır.
  • @ işareti seçilir.

Aklınızda tutulması gereken birkaç tuş kombinasyonuyla et işaretini pratiklikle yapmak gördüğünüz gibi mümkün. Mobil telefonlarda her ne kadar daha kolay olsa da bir iki kullanımdan sonra bilgisayarlarda yapmak da o kadar kolaylaşacak!

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu